Amber-Helena Reisig

10383727_10203964226447057_3815279960191099334_o
Copyright: Julius Schrank voor de Volkskrant

Amber-Helena Reisig (Heerlen, 1992) is schrijfster van proza en poëzie. Zij staat onder contract bij Uitgeverij Prometheus voor zowel een roman als een poëziebundel. Voor de periode 2013 en 2014 was zij de stadsdichter van Heerlen. Ze maakt deel uit van het muzikaal-poëtische collectief Hongerlief. Sinds 2016 woont zij, na zes jaar in Amsterdam gewoond te hebben, weer in Heerlen.

Amber-Helena treedt met grote regelmaat op met haar poëzie en proza, door heel Nederland en Vlaanderen. Vaak gaan haar voordrachten gepaard met muziek. Zij ging al samenwerkingen aan met singer-songwriters, een jazzband, een pianist en een nieuwe muziek collectief. Zij trad op bij evenementen als Dichters in de Prinsentuin, De Nacht van Kunst en Wetenschap, Museumnacht, Vurige Tongen en Manuscripta. Ook doet ze regelmatig festivals als De Parade aan, waar ze nu al vier jaar op rij heeft mogen staan. Als dichter neemt ze deel aan poetry slams. Daarnaast geeft ze schrijfworkshops aan kinderen en volwassenen en lezingen in het Nederlands en Engels.

Als organisator en presentator van literaire evenementen zette zij onder andere haar eigen podium Ver’Skek op, dat gedurende het jaar 2012 maandelijks plaatsvond bij ‘Skek in Amsterdam. Ook organiseerde ze de terugkerende evenementen Aardappeleters bij Het Torpedo Theater te Amsterdam, waar bekende schrijvers, zoals Herman Koch, Hafid Bouazza en Ingmar Heytze, het podium deelden met debutanten en muzikanten, en Il Bordello d’Amore in het Lexor Theater in Heerlen. Voor enkele festivals stelde Amber-Helena eenmalig een literair programma samen dat ze ook presenteerde.

Haar werk verscheen bij online bij onder meer Meander Magazine, Joop.nl, De Afgrond, Pomgedichten, Zwart Goud en De Optimist. Fysiek werd haar werk gepubliceerd in onder andere Absint, het Limburgs Dagblad, de Volkskrant en Zuiderlucht. Haar poëzie is onder meer opgenomen in de bloemlezingen: Liegen op een hoger plan (Uitgeverij van Gennep), Alles staat nog op zijn plaats (Uitgeverij de Contrabas), Oog in oog (Dichters in de Prinsentuin-bundel), Station Reuver: Limburgse Dichters Dichterbij (Eskacé), Hemelse Gedichten (KRO Hemelbestormers, bundel inclusief cd), Perron Poëzie (Zuiderlucht), DichtSlamRap 2012 en 2013 en als minibundel in de No Smoking Machine-reeks van Literair Station Venlo.

In 2007 als 2009 won zij de provinciale voorronde van de schrijfwedstrijd Write Now!, waarbij ze in 2009 als tweede in de landelijke finale eindigde. Het blad Viva nomineerde haar tweemaal als creatief talent voor de Viva400, een shortlist van succesvolle vrouwen in Nederland. In 2015 stond haar gedicht Incubus in de top 10 van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Als kind won ze vooral vaak kleurwedstrijden.

Amber-Helena tekende twee contracten bij Uitgeverij Prometheus, voor zowel een roman als een poëziebundel. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman Het Sterfhuis, die hopelijk dit jaar zal verschijnen, en aan haar poëziebundel Alles nog te vrezen.